A különböző felhőmegoldások és kibervédelmi eljárások az utóbbi években a bevett, egyértelmű IT-szolgáltatások részévé váltak, azonban még ma is találkozhatunk olyan esetekkel, amikor egy cég nincs pontosan tisztában azzal, hogy mit és hogyan szeretne megvalósítani, akár a cloud-ba költözést, akár a megfelelő kiberbiztonságot nézve.

A piacon ma már alapelvárás egy kézből megkapni a teljes szolgáltatást, azonban ahhoz, hogy a teljes projekt sikeres legyen, folyamatos kommunikációra, a szerepek és a működési dinamika tisztázására van szükség. Mivel sok esetben érzékeny adatok kezeléséről is szó esik, ezért a teljes transzparencia is fontos pontja egy ilyen együttműködésnek, legyen szó akár meglévő, monolit rendszerek microservice-zé alakításáról, akár egy támadás elhárításáról.

Habár mindkét szegmens az IT konkrét és jól dokumentált területévé vált, folyamatosan változik, a változásokhoz pedig nemcsak az ICT-szolgáltatóknak, de az ügyfeleknek is alkalmazkodniuk kell. Podcastunkban áttekintést adunk a jelenlegi trendekről, a hazai piac elmozdulásáról, de arról is kérdezzük a szakértőket, hogyan épül ki egy teljes felhő- és kibervédelmi szolgáltatás az igényfelméréstől a tervezésen át a megvalósításig.