Az MI egy olyan, már számos területen napi szinten alkalmazott technológia, amely nem számít újdonságnak, mégis olyan gyors ütemben fejlődik, hogy újabb és újabb területek kezdik el alkalmazni. De hogy állunk ezzel a nagyvilágban? Ha MI-vel szeretnénk hatékonyabbá tenni cégünk működését, akkor mit kell tennünk? Van-e fejlődési végpontja ennek a folyamatnak? A mesterséges intelligenciával foglalkozó sorozatunk második részében ezekre keressük a választ.

Az MI a nagyvilágban és itthon: itt tartunk most

A mesterséges intelligencia szó szerinti térhódításáról Szücs Imre elmondta: „Kelet-Európa most ért abba a fázisba, amikor a sok hype után végre hatékonyan elkezdte kezelni az MI-t, az USA és Kína ebben már lényegesen megelőzte Európát”. Az USA rendelkezik azokkal a menedzsment készségekkel, amivel sikerre lehet vinni a projekteket, és be tudja vonzani a legjobb szakembereket. Mindemellett Kínából egyre több rendkívül érdekes eredményről kaphatunk hírt, ami alapján úgy tűnik, hogy bizonyos területeken már egyértelmű a fölényük. De akkor mi az, amiben az öreg kontinens kitűnhet? A szakember szerint Európa a privacy területen jeleskedik, és foglalkozik a leginkább a személyes adatok védelmével és a privát élet védelmével.

Mi a helyzet hazánkban? A szakértő kiemelte: „A nagyvállalatok már alkalmazzák az MI-t, és egyre több helyen stratégiai szintre is emelik, ugyanakkor a középvállalatoknál még mindig a nyitottság a fő kihívás”. A menedzsmentnek ideális esetben mindehol értenie kell, hogyan tudna számára hasznot hozni az MI. Emellett rendelkezni kell a megfelelő technológiákkal, de késznek kell lenni a folyamatok automatizálására is a hatékonyabb működés érdekében. Utóbbi sok esetben még mindig kevésbe preferált, de a munkaerőhiány ennek lökést adhat.

Vállalati MI-stratégia: hogyan kezdjük el?

A folyamatokkal kapcsolatban Szücs Imre kiemelte: „Egyértelműen a >>start small think big<< híve vagyok. Fontos meghatározni a stratégiai célt, amit el szeretnénk érni: ez általában az üzleti és IT-stratégiából származtatható is. Ehhez össze kell rakni azt a tervet, ami fokozatosan építi fel az MI-képességeket a vállalatban úgy, hogy közben folyamatosan üzleti előnyöket is teremt, ami egyúttal validálja is az addigi munkánkat”.

A hosszú távú folyamatos értékteremtés érdekében érdemes úgy tekinteni az adatvagyonra, mint egy fizikai vagyonra, amit rendszeresen karban kell tartanunk, ha később is fel akarjuk használni. Megfelelően menedzselni kell, ellenőrizni a minőségét, védeni az illetéktelen hozzáférésektől.

És milyen szerep jut a felálló rendszerben az új technológiának? Erre a kérdésre a szakember egy rendkívül egyértelmű választ adott: „A mesterséges intelligencia az üzletmenet része kell legyen, kvázi mint egy új munkatárs. Folyamatosan új adatokkal kell táplálni, hogy tanulhasson, mérni kell a fejlődését, és le kell cserélni, ha egy új jelölt jobbnak bizonyul”. Ha egyszer valóban elkezdi egy vállalat használni az MI-t a folyamatok támogatására, akkor számíthat rá, hogy idővel olyan sok modell lesz, aminek a menedzselése már önálló feladatot jelent a szervezet számára – emelte ki Szücs Imre.

Kutatás és fejlesztés: ezek most a leggyorsabban fejlődő területek

Az orvosi, ipari és kvantumkutatások területe az, ahol gyors és egyben látványos eredményeket tapasztalhatunk. „Az első területen – mondja Szücs Imre – a diagnosztikát támogató mesterséges intelligencia igen gyorsan fejlődik az utóbbi időben, és általában a gyógyászati célú MI-technológia. Itt egyértelműen érezhető, hogy a kutatások támogatása, a terület szakmai fejlettsége és az MI fejlettsége együttesen szép eredményeket tud elérni”.

A gépi látáson és az egyre okosabb szenzorokon keresztül az ipari alkalmazások is igen gyorsan fejlődnek.

Ugyanakkor a szakértő szerint van egy terület, ami különös figyelmet érdemel: ez pedig a kvantum gépi tanulások témaköre, amely a kvantum számítógépeken futtatható gépi tanulási eljárásokkal foglalkozik. „Jelenleg úgy tűnik, számos feladat esetén ezek az eljárások a mai szuperszámítógépeknél is nagyságrendileg gyorsabbak és pontosabbak lehetnek, ami teljesen új lehetőségeket nyithat az új anyagok előállításában, gyógyszerkutatásban, biológia modellezésekben, optimalizálási feladatok elvégzésében és pénzügyi modellezésekben. És amiről valószínűleg mindenki hallott már, a titkosítások világában is” – emelte ki Szücs Imre.

Mesterséges intelligenciák egymás közt: mi vár ránk a jövőben?

„Már ma is alkalmazunk olyan MI-ket, ahol több MI ötvözésével alakul ki egy végső modell” – kezdi a szakértő a téma kifejtését. Ezeknek a modelleknek az összehangolt munkája rengeteg előnnyel jár, hiszen egy teljes folyamat sok-sok része sokkal hatékonyabban működik ebben a formában.

Szücs Imre azonban felhívta a figyelmet a komplexitás kockázatára is: vannak olyan esetek, amikor ezek menedzselése akadályokba ütközhet. „Éppen ezért különösen fontosak azok a kutatások, amelyek a mesterséges intelligencia megértésével, etikus alkalmazásával és kockázatának kezelésével foglalkoznak. Ezeknél a kutatásoknál már nem csak matematikusok, fizikusok és MI-kutatók dolgoznak együtt, de igen fontos szerep jut a jog, etika, szociológia, pszichológia területek képviselőinek is” – mutatott rá a szakember.

MI-vel támogatott üzletmenet a sikeres és hatékony vállalatokért

A 4iG alapvetően azokkal a megoldásokkal foglalkozik, amik már bizonyítottan értéket teremtenek az üzleti életben. Szakértő csapatunkkal a mesterséges intelligenciával támogatott üzletmenet minden részét le tudjuk fedni.

Segíteni tudunk nemcsak az adat és analitikai stratégia, de e területek megvalósítási tervének kialakításában is. A földi, a felhőben lévő és a „szuperszámítógépes” környezetben egyaránt van tapasztalatunk az adatmenedzsment megoldások kialakításában. Mesterséges intelligencia fejlesztés területén számos szektorban rendelkezünk üzleti tapasztalatunk, és számos technológiában rendelkezünk magas szintű szakmai minősítésekkel.

„Fő értékünk a mesterséges intelligencia fejlesztések teljes életciklusának lefedése a stratégia alkotástól, a fejlesztéseken át, az üzleti folyamatokba való integrációig” – emelte ki Szücs Imre. Emellett aktívan foglalkozunk kutatással is, aminek keretében többek közt egy mesterséges intelligenciával támogatott genomikai elemző rendszer fejlesztésén dolgozunk.