Az energiamenedzsment kérdésének több oldala van: egyfelől törvényi előírás szabályozza, másfelől a fenntarthatósági törekvések egy kiemelt eszköze, harmadrészt – és nem utolsó sorban – pedig egy vállalat versenyképességének fő mutatója is lehet. Az első és második pont egyszerűen belátható, hiszen a törvény által előírtakat be kell tartani, de azt sem vitatja senki, hogy az okos energiafelhasználás pozitív hatással van a fenntarthatósági célokra. Azonban az már sokak számára kérdéses lehet, hogy függ össze az energiagazdálkodás és a versenyképesség, hiszen a tapasztalatok szerint sok vállalat nincs tisztában a pontos összefüggésekkel.

Az átláthatóság a legfontosabb

Ha egy vállalat energiagazdálkodása következetes és lefedi a gyártás teljes spektrumát, akkor jó eséllyel növelheti termelékenységét és hatékonyságát. Az energiagazdálkodás olyan komplex és átfogó kérdés, melyek nemcsak az épületfelügyeleti rendszereket vagy épp az infrastruktúrát érinti: mindenre ki kell terjednie annak érdekében, hogy valóban pontos képet kapjunk arról, mit, miért és mennyiért használunk fel, hogy aztán a kapott adatok birtokában optimalizálni tudjuk a fogyasztást, illetve a jövőben fejleszteni tudjuk a saját rendszerünket.

Az MEKH (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal) rendelete 2022. január 1-től kötelezővé tette az energiafelhasználás mérését, amit alapvetően energiagazdálkodási rendszer (Energy Management System, EMS) telepítésével lehet megoldani. Kezdetben elegendő a 100 kW-ot elérő beépített névleges teljesítménnyel rendelkező gépek almérővel történő felszerelése, azonban 2023-ban már az 50 kW, utána pedig a 30 kW-os gépeknél is kötelező lesz az energiafelügyeleti rendszer. A fenti előírások és elvárások pedig lassan minden gyártócéget érintenek.

A gyakorlati megvalósítás kapcsán Hoffer Zoltán, a 4iG szenior szakértékesítője elmondta, hogy „a berendezésekre szenzorokat szerelnek fel, amelyek kommunikálnak egy központi egységgel, így az adatok gyűjtése és monitorozása távolról is megoldott. A kialakításnál fontos szempont a gépek elhelyezkedése, illetve az is, hogy az információkat közvetítő közeg vezetéknélküli technológiával vagy vezetékes formában működjön. Gyártási területen a fizikai vezetékezés továbbra is elfogadottabb megoldás a környezeti adottságok miatt, de természetesen mindenre tudunk megoldást javasolni”.

Fontos megjegyezni, hogy a rendszer bevezetésére a kiegyensúlyozott és jobban tervezhető elektromosenergia-költségek csökkentése érdekében van szükség. Az EMS-rendszerek az átláthatóságot teszik lehetővé: rögzített adatok alapján mutatják meg, hogy egy konkrét gyári berendezésnek mennyi volt a valós energiafogyasztása, ezekről az adatokról a cégeknek folyamatosan riportálnia kell.

Könnyen beláthatjuk, hogy minden gyártó vállalat számára súlyos anyagi terhet jelenthet, ha a korábban kalkulált energiafogyasztás nagyobb lesz a vártnál, illetve, ha elmarad a vállalt mennyiségtől. A mérésből származó pontos információk segítenek a jövőbeni tervezések során megszüntetni ezt a kilengést.

A rendszer telepítése azonban a költséghatékonyság más oldalát is érinti, amely összhangban van az Ipar 4.0 bizonyos elveivel is. Az almérők felszerelése ugyanis nem csak a jogszabályi megfelelés és a pontos fogyasztási adatok követése miatt lényeges. Riasztási szintek határozhatók meg a rendszerben, például kiugró áramfogyasztás esetén a karbantartó csapat azonnali értesítést kaphat a jelzést küldő gép állapotáról, ennek köszönhetően a szervizelési beavatkozás még a gép termelésből kiesése előtt megkezdhető. Hosszú távon tehát ez a megoldás egy komplexebb preventív karbantartási rendszer vagy fejlesztési folyamat előfutára is lehet.

„A rendszer bevezetésével a felhasználók arra is képesek lesznek, hogy riasztási értesítéseket állítsanak be maguknak” – mondta Hoffer Zoltán. „Ezzel a megoldással két legyet üthetnek egy csapásra, kapnak egy megelőző karbantartást jelző rendszert és megfelelnek a törvényi előírásoknak is. Abban az esetben, ha egy berendezés villamosenergia felhasználása elkezd eltérni a korábban tapasztalt általános normától, arra következtethetünk, hogy azzal a géppel a közeljövőben valamilyen probléma lehet. Mivel tudunk erről, a karbantartó csapat felkészülhet a hiba elhárítására még azelőtt, hogy  leállással járó hiba keletkezne a rendszerben”.

A 4iG Nyrt. ipar4.0 csapata a tervezéstől a kivitelezésig képes kulcsot adni partnerei kezébe az energiamonitoring terén.

– Az igények pontos felmérése egy konzultációval kezdődik, amelyhez pontos géplistára és layoutra van szükség, ezt követően egyeztetjük a hálózati preferenciákat.
– A helyszíni bejárás során az érintett gépek adatait összeírjuk, ellenőrizzük a meglévő PLC-ket és felülvizsgáljuk az adatkinyerés módszereit.
– A felmért adatok birtokában elkészítjük az indikatív ajánlatot és egy közös egyeztetés keretében bemutatjuk azt.
– A szerződéskötést követően kivitelezzük a rendszert.

A 4iG rendszere moduláris: nemcsak az áram, hanem a víz, a gáz, illetve a levegő fogyasztása is hatékonyan mérhető vele; ugyanakkor későbbi fejlesztések, komplexebb rendszerek számára is megfelelő alapot jelentenek a telepített részek.